Wyżywienie
Kuchnia szkolna
W naszej Szkole funkcjonuje kuchnia szkolna, która przygotowuje posiłki dla dzieci i młodzieży na miejscu (bez dowozu z zewnątrz). Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych, posiłki przygotowywane są w oparciu o wytyczne określone przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.
Posiłki przygotowujemy wyłącznie ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce), z małą zawartością cukru, soli i tłuszczów rafinowanych, ograniczanych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół i zieleniny, bez domieszek środków polepszających smak (kucharek, maggi). Ręcznie wykonywane są potrawy mączne (naleśniki, kluseczki, gołąbki, desery, itp).
Przykładowe menu:
Poniedziałek
- śniadanie: bułka wieloziarnista z masłem, jajkiem gotowanym, sałata, papryka, herbata
- obiad: rosół z makaronem, kotlet schabowy tradycyjny, ziemniaki, marchew z jabłkiem, kompot
- podwieczorek: owoce
Wtorek
- śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i sałatą, herbata
- obiad: pomidorowa, gulasz z kaszą gryczaną, buraczki zasmażane, kompot
- podwieczorek: ciasto drożdżowe
Środa
- śniadanie: bułka graham z masłem, pasztetem drobiowym, rzodkiewką, herbata
- obiad: kapuśniak, spaghetti z mięsem mielonym, kompot
- podwieczorek: ciasteczka własnej roboty
Czwartek
- śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową, sałatą i ogórkiem zielonym
- obiad: barszcz czerwony, potrawka z kurczaka z warzywami, ryż, woda z cytryną
- podwieczorek: jogurt owocowy
Piątek
- śniadanie: chałka z masłem i dżemem truskawkowym, mleko
- obiad: zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda z miętą
- Podwieczorek: owoce sezonowe, marchewka w słupki
SMACZNEGO!